Velg kapittel

Dokumenter

Etter brannene på «Scandinavian Star» har det versert flere teorier om hva som egentlig skjedde på fergen helgen i april for 23 år siden. VG har de siste månedene gått gjennom flere tusen dokumenter for best mulig å kunne belyse hva som skjedde de 38 timene det brant. Her finner du noen av de sentrale dokumentene om den omstridte fergebrannen, sammen med illustrasjoner og et utvidet bildemateriale.

Her startet de ulike brannene

 • 1) Den første brannen

  En brann antennes i noe skittentøy utenfor en lugar på fjerde dekk babord side. Sengetøyet luktet vondt og de som bodde på lugar 416 rev det av og la det utenfor døren. Like før klokken 2 på natten brenner det i sengetøyet. Passasjerer i de nærliggende lugarene får slukket brannen etter kort tid.

 • 2) Dødsbrannen

  Like etter klokken to på natten starter en voldsom brann bak på styrbord side på tredje dekk. I den ubebodde lugaren tenner noen på minst to søplesekker. I løpet av noen minutter brenner hele korriodoren. I løpet av en halv time har den tatt livet av 158 passasjerer. En dør senere av røykskadene. Flammer og røyk herjer de aktre delene av skipet og brenner i timesvis.

 • 3) Oljerørsbrannen

  Rundt klokken 15 den påfølgende lørdagen merker brannfolk en intens hete i en korridor på styrbord side, fjerde dekk. Den voldsomme brannen i den relativt korte korridoren forsøker de å slokke i flere timer. Den intense heten gjør at det må slokkes i et halvt minutt av gangen. Et knekt hydraulikkoljerør blir senere påvist i gangen. Flere eksperter tror at olje fra dette har bidratt til den voldsomme brannutviklingen.

 • 4) Heisbrann

  Stiftelsen mener også at en brann i en heissjakt som går opp til skipets bysse også kan påvises. Denne blir påvist etter at brannfolkene har kommet om bord, før skipet legger til kai i Lysekil. Skaderapporten i den offisielle granskingen viser at det er brannskader inni den lukkede heissjakten. Brannen her blir også omtalt i den påfølgende sjøforklaringen.

 • 5) Diskotekbrannen

  Midt på natten til søndag, mer enn et døgn etter dødsbrannen, blusser det opp en voldsom brann i diskoteket på toppen av skipet.

 • 6) Restaurantbrannen

  Få minutter etter brann fem, er det full brann i fronten av skipet. En video fra åstedet viser hele brannforløpet. Bare timer før gikk brannfolk rundt i restauranten uten røykdykkerutstyr. Her var det heller ikke varmt, da rutene ble slått ut tidligere på dagen. Broen blir også helt utbrent.

Tegning av båten med markering av brannstedene

Den antatte brannstifterens bevegelser ombord

 • 23.00 til 01.35: Til og fra i baren

  Klokken 23.00 observeres Erik Mørk Andersen i baren. Vitnet sier at han røyker mye og er til og fra flere ganger. Mørk Andersen spanderer cola på to unge kvinner, men de liker ikke oppmerksomheten. Bartenderen kjenner ham fra tidligere reiser, og beskriver ham som en hyggelig fyr som er i godt humør og ikke er preget av å ha blitt avvist.

  Siste observasjon i baren er 01.35.

 • 22.00 til 01.55: Frem og tilbake i tverrkorridoren

  Mellom kl. 01.55 og 02.00 kommer Mørk Andersen bort til en av kvinnene fra baren og sier at de godt kunne sagt takk for colaen. Han forsvinner deretter i retning lugaren sin. Mannen kommer deretter tilsynelatende tilbake og snakker til den andre kvinnen. Hun er dansk og mener mannen snakker norsk eller svensk. Han går til høyre, mot sin lugar. Ingen av kvinnene kjenner igjen Mørk Andersen på fotokonfrontasjonen, og det er uklart om dette faktisk er ham eller en norsk mann som senere skal forklare at også han snakket med en av kvinnene her.

 • 22.00 til 01.55: Flere ganger i resepsjonen

  Klokken 22.00 observeres Mørk Andersen i resepsjonen av en ansatt som kjenner ham igjen fra tidligere reiser. Før midnatt er han tilbake igjen. Han kjøper VG, sier god natt og går mot lugaren.

  To kvinner ser deretter det som kan være ham mellom 00.30 og 01.55. Kvinne 1 ser ham et par-tre ganger, men ikke hvor han kommer fra eller hvor han går. Kvinne 2 avviser å bli med ham på lugaren. Når hun ser ham igjen, kommer han fra området der lugaren hans er. Han ser seg rundt, snur og går tilbake. Ingen av kvinnene kjenner igjen Mørk Andersen på fotokonfrotasjonen.

 • Ca. 02.10: Mann sett på vei fremover i korridoren

  En av de unge danske kvinnene observerer en mann politiet mener er Mørk Andersen. Hun ser en mann foran seg ved lugar 503 og sier at hun tenker: Han igjen! Han er overalt. Kvinnen ser ikke ansiktet hans. Hun gjenkjente ikke Erik Mørk Andersen på fotokonfrontasjonen.

Tegning av båten med markering av Mørks bevegelser
Diverse dokumenter
NOU 1991: Scandinavian Star-ulykken, hovedrapport (Norsk Offentlig Utredning)
Bildespesial: Båtens historie i bilder
2: Brannstifter om bord
Politirapport fra lugar 530 (der Mørk Andersen ble funnet død)
3: Dødsbrannen
Sintefs sakkyndigrapport
Rapport fra Sintefs beregning av røykspredning
Rapport fra Sintefs fullskalaforsøk
Sintefs rapport om ventilasjonsanleggets betydning
4: Sabotasje i 300-korridoren?
Notat om dører i korridor og mot bildekk fra Olav Høyland, SINTEF, NBL
Dantest-rapporten om hydraulikkoljebrannen
Uttalelse fra tidligere Sintef-eksperter 2008
Uttalelse fra tidligere Sintef-eksperter til støttegruppen januar 2011
Sintef-rapport fra undersøkelse av hydraulikkrør på Scandinavian Star
Skansen-rapport, hydraulikkrøret
7: Hvem eide båten?
Bilder: Eierskapsdokumenter
8: 23 års kamp
Riksadvokatens henlegger etter bevisets stilling - 1991
Riksadvokatens vurdering av grunnlag for ytterligere etterforskning - 1994
Riksadvokatens vurdering av grunnlag for gjenopptakelse - 2002
Riksadvokatens vurdering av grunnlag for gjenopptakelse - 2012
Åpent brev med anbefaling om ny undersøkelse fra Sweco - april 2013
Åpent brev: Ekspertgruppen krever svar fra statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grethe Faremo
Svar fra Statsministerens kontor
Svar fra Justdepartementet
Støttegruppens anmodning om gjenopptakelse - 2013
Riksadvokatens vurdering av grunnlag for gjenopptakelse - 2013